四川师范大学
四川师范大学 Sichuan Normal University
学术讲座 您所在的位置:首页 > 信息服务 > 学术讲座

Nonlinear instability in Compressible fluids under gravity

2017年07月14日  来源:  浏览:196次
讲座题目:Nonlinear instability in Compressible fluids under gravity
讲座时间:2017/7/15 16:30:00
讲座地点:狮子山校区6教811
主办单位:数学与软件科学学院
主讲人 :潘荣华 教授
主讲人简介:
潘荣华教授1993年于中国科技大学本科毕业,并于1995年获得硕士学位后到中国科学院数学研究所深造,师从肖玲教授,并于1998年获得理学博士学位。他在意大利高等研究院做了两年博士后研究后,于2000年到美国密西根大学工作。从2003年开始,他在佐治亚理工学院任职,并于2011年成为终身正教授。 潘荣华教授主要在可压缩流体力学方程组方面作出了一批出色的研究结果,是该方向知名的专家之一。



 

Abstract: It is known in physics that steady state of compressible fluids  under the influence of uniform gravity is stable if and only if the  convection is absent. For non-isentropic flow, this stability criterion  turns into the monotonicity of entropy in the direction of gravity. In  this research, we will show that the instability side with mathematical  rigor. This is based on a joint work with Xulong Qin, and Zhen-an Yao.